• Importanta Psihologiei in viata umana

In cautarea „pietrei filozofale”.

(Capitolul 1 inca nu a fost scris.)

Capitolul 2

Preocuparea pentru aflarea “pietrei filozofale” este mai veche de adolescenta, insa voi incepe de aici, de la vreo 16 ani si ceva, varsta la care am inceput sa caut „ceva” ce stiam ca exista si nu puteam sa numesc, stiam ca pot sa-l aflu din carti si apoi sa il gasesc in exterior.

40 zile in Asia. Art of Living

Luna trecuta am hotarat sa plec in vacanta pentru ca eram epuizata fizic si psihic. Fara gluma, ma rugam sa mai rezist inca 15 ore de zbor. Imi simteam corpul ca un bolovan pe care il caram, simturile amortite si gandurile care dadeau un spectacol serios in capul meu.
Voiam sa fiu doar eu cu mine si sa savurez fiecare clipa pentru ca imi era tare dor de mine.

Am ales intamplator partea de Nord a Thailandei, Laos si Vietnam. Nu m-am documentat, nu mi-am rezervat nimic. Doar am gasit un zbor bun cu intoarcere in 40 zile, mi-am luat rucsacul si am plecat. (…)

Iubirea Autentica versus Atasament

Cautam permanent un echilibru armonios si sanatos intre legaturile simbiotice bazate pe nevoile primordiale care nu au fost satisfacute in special in primii ani de viata si puterea de-a actiona liber la varsta adulta.

Gasirea si mentinerea echilibrului dintre dependenta si autonomie devine o sarcina dificila atunci cand individul a trecut in primii sai ani de viata printr-o „trauma simbiotica“ la nivelul relatiei de atasament cu mama sau cu alti ingrijitori apropiati.

Atunci cand sugarul sau copilul mic nu obtine de la mama sa iubirea, siguranta, protectia si caldura de care are absoluta nevoie, el va cadea prada unor „complicatii simbiotice“ care, in dezvoltarea sa ulterioara, vor lua forma unor comportamente adictive, anxioase sau chiar schizofrenice. (Vezi Franz Ruppert, „Simbioza si autonomie”.

Autonomia nu va fi obtinuta fara rezolvarea problemelor de baza. (…)

Relatiile sociale disfunctionale ca oglinda a conflictelor interioare

Multi oameni traiesc relatii nesatisfacatoare, disfunctionale sau chiar toxice. Unii dintre ei asteapta ca ele sa se rezolve de la sine, altii doresc schimbarea de cealalta parte, considerand ca ei sunt in regula. Alta categorie se izoleaza resemnandu-se, și mai exista o categorie care muncește sa-și înțeleagă relațiile și sa rămână doar in relații sănătoase.
Unii s-au obisnuit sa traiasca in conflict si considera o normalitate cearta in familie, de exemplu. Altii gasesc refugiu in izolare sau intr-un grup restrans…
Pentru ei aceasta este zona de confort si nu actioneaza, nu fac nicio schimbare atata timp cat nu-si asuma nimic din ceea ce li se intampla. Sunt dispusi la o schimbare doar cand incepe sa-i doara.