Ma intreb cum se face ca uneori decid imediat, si bine, iar alteori, despic firul intr-o suta, abordez alegerea finala din toate perspectivele, iar sansele sa iasa prost sunt destul de mari. ­čÖé
Ar fi mai usor, cand intampini astfel de situatii, sa dai cu banul. Daca ghicesti si te bucuri, inseamna ca asta doreai de fapt sa se intample. Daca nu ghicesti si esti trist, inseamna ca nu este ceea ce ti-ai fi dorit sa se intample cu adevarat insa educatia, regulile, statutul, parerea ta buna despre tine si altele, nu iti permit sa faci de fapt acest lucru.

Explicatia aceasta este oarecum asemanatoare cu convingerea unora ca omul spune adevarul la betie, ca oamenii dupa casatorie se schimba, ca femeia insarcinata isi arata de fapt fata ei adevarata, etc.

In cap. 5 din „Incognito”, David Eagleman ne explica faptul ca exista in masinaria noastra mentala o multime de subsisteme care se lupta in permanenta sa preia controlul, creind astfel conflictul. Asa ajungem sa ne contrazicem, sa ne iubim, sa ne uram, sa ne pacalim singuri. Insa aceste aspecte ne diferentiaza de programele computerelor moderne.

De obicei, partile in concurenta sunt reprezentate de ratiune (care se ocupa de analiza lumii exterioare) si de emotie (care se preocupa daca lucrurile vor fi bune sau rele).

Discutiile referitoare la lupta dintre inima si minte sunt vechi si multe. (…)
Numai persoanele virtuoase sunt capabile sa reziste ispitelor. Si apreciez aceste persoane pentru ca este usor sa cedezi impulsurilor imediate, si dificil sa le ignori. Iar comportamentul nostru este rezultatul acestor batalii. Virtutiile se mentin active prin exercitiu si antrenament. Este ca atunci cand iti exersezi creierul sa ramana activ si sa isi mentina o memorie buna… ­čśë

Revenind la intrebarea daca omul spune adevarul la betie, este clar ca alcoolul nu ne ajuta sa spunem adevarul. El doar inclina balanta catre un lucruri care nu sunt bine cantarite, la decizii pe termen scurt, la impulsuri.

Despre partenerii care se „schimba”┬ádupa casatorie, si despre parerea unora ca femeia insarcinata isi arata de fapt fata ei adevarata, voi scrie mai detaliat in urmatoarele articole.­čśë

Pana atunci astept sa ma completati…­čÖé

Distribuie: