Zilele trecute am participat la un training interesant despre educatie parentala numit CIRCLE OF SECURITY.
M-am gandit sa particip in primul rand pentru ca recrutez bone si de 13 ani am conversatii cu parintii (minim 8 ore pe zi) despre:
– cum stiu care bona este potrivita pentru mine?
– cum sa-mi invat bona sa vorbeasca si sa se comporte cu copilul meu?
– cum sa ma comport eu cu propriul copil?
– cum sa ma inteleg pe mine in rolul nou de parinte?

Sunt multe de spus, m-am gandit chiar sa scriu o carte despre cum sa iti recrutezi si sa colaborezi cu bona, ar putea fi un best seller :). Daca stiti vreun sponsor, dati-mi de veste! 😉

Pana atunci, pot organiza sedinte de educatie parentala in cadrul carora sa aplicam pas cu pas ce am invatat la trainingul Circle of Security zilele trecute. Invatam impreuna despre nevoile copilului de explorare si afectiune, despre nevoile noastre, despre tipurile de atasament invatate, despre blocajele noastre si cum sa le rezolvam.

Programul de Educatie Parentala numit Cercul Sigurantei cuprinde 8 sedinte, 2 ore/saptamana iar grupul poate cuprinde 6-8 persoane. Programul este strict educativ, NU de psihoterapie, chiar daca eu sunt de profesie psihoterapeut. El nu ofera tehnici, ci doar va arata unde sa va uitati atunci cand intampinati situatii dificile cu propriul copil.
Vom aplica exact pasii din manual si dvd. care sunt unii simplii, insa de mare efect. Studiile care stau la baza Cercului Sigurantei au fost intreprinse de catre terapeutii Kent Hoffman, Gen Cooper si Bert Powell pe parcursul a 60 de ani de activitate. Cartea „Raising a Secure Child” care vorbeste despre Cercul Sigurantei va fi tradusa in curand in limba romana. O puteti gasi insa pe Amazon in limba engleza.

Training-ul subliniaza si el ca relatia este vitala pentru rezolvarea oricarei situatii dificile. Fiecare dintre noi trebuie sa aiba o persoana pe care sa se bazeze, iar aceasta persoana sa fie „mai mare, mai puternica, mai inteleapta si mai blanda”. Este important a fi alaturi, a rezona si a ne sustine experienta emotionala. Suntem preprogramati pentru relatie, „sa fim pastrati in mintea si inima altuia”. O relatie sigura cu cineva „mai mare, mai puternic, mai intelept si mai bland” ofera un atasament emotional sanatos si sigur. Aceasta persoana care ne ofera o relatie sigura ne ajuta sa ne reglam emotiile. A ne regla emotiile inseamna A SIMTI si A VEDEA, care sunt mai importante decat A REALIZA.

Asadar, dragi parinti si viitori parinti, va invit sa „simtiti” si sa „vedeti” alaturi de mine la primele mele sedinte de Cercul Sigurantei!

„Cand lucrezi cu o mama si copilul ei, Dumnezeu iti este copilot”– Selma Frainberg. Se pare ca Dumnezeu ma iubeste! 😉

 

Distribuie: