Multi oameni traiesc relatii nesatisfacatoare, disfunctionale sau chiar toxice. Unii dintre ei asteapta ca ele sa se rezolve de la sine, altii doresc schimbarea de cealalta parte, considerand ca ei sunt in regula. Alta categorie se izoleaza resemnandu-se, și mai exista o categorie care muncește sa-și înțeleagă relațiile și sa rămână doar in relații sănătoase.
Unii s-au obisnuit sa traiasca in conflict si considera o normalitate cearta in familie, de exemplu. Altii gasesc refugiu in izolare sau intr-un grup restrans…
Pentru ei aceasta este zona de confort si nu actioneaza, nu fac nicio schimbare atata timp cat nu-si asuma nimic din ceea ce li se intampla. Sunt dispusi la o schimbare doar cand incepe sa-i doara.
A te iubi pe tine, a tine cu tine, inseamna sa adopti o perspectiva sănătoasă in ralatiile tale, sa pui limite, sa vindeci si sa armonizezi “relatiile” din interiorul tau. Adica sa repari relatiile difunctionale dintre partile tale interioare conflictuale: sa iti simti fricile, durerile, agresivitatea si furia, evitarea, vinovatia, rusinea, neputinta, dualitatea, confuzia (…)
Ca psiholog, inteleg mecanismele de protectie, ca avem nevoie de control, siguranta, insa a ne constientiza vulnerabilitatea si neputinta este un pas important…
Este evident ca nimeni nu controleaza nimic, ca suntem la mana destinului, ca suntem fragili, ca oricand se poate intampla orice. (…)
Fiecare dintre noi provine dintr-o anumita cultura, climat social, cu anumite tipare de gandire, comportament, relationare interiorizata. La acestea se mai adauga si propria personalitate si experientele noastre de viata si ale celor foarte apropiati. Toate acestea sunt traduse in relatiile noastre sociale si reflecta armonia partilor noastre interioare.
Franz Ruppert, psiholog, profesor, dr. in psihologie si psihoterapeut, autor a multor lucrari de psihotraumatologie, explica in cartea sa „Trauma, atasament, constelatii familiale” ce anume genereaza manifestrea acestor tipare disfunctionale in relatiile cu cei din jur. Astfel, persoanele care au trecut printr-o experienta amenintatoare, fatala, in primii ani de viata, traiesc sentimentul de moarte. Ele sunt mai retrase si cu un comportament evitant sau rezistent.
Alte persoane, care au trait o experienta traumatica de pierdere a mamei sau a unei prsoane extrem de apropiate, vor trai cu frica de a fi parasite. Aceste persoane raman legate de trecut, cu nevoia de a jeli, sau se desprind cu dificultate.
Persoanele care au fost abuzate sau ranite emotional in primii ani de viata au o personalitate duala. Ele confunda toate sentimentele, traiesc o iubire dezamagita si o furie neputincioasa. Nu au incredere in oameni. Nu stiu cine sunt.
Ultima categorie este a celor care au trecut prin evenimente care nu pot fi justificate moral. Acesti oameni poarta sentimentul rusinii si al vinii, chiar asumarea culpei.
Acum ganditi-va putin cum pot fi tranzactionate relatiile intr-un sistem in care fiecare persoana vine cu istoricul ei?
Ar fi minunat sa ne punem intrebarea: ce caut eu in povestea asta, adica in acest conflict si de ce reactionez asa? Insa furia este prea mare sau intram imediat in mecanismul nostru de supravietuire si, fie dam vina pe celalalt si asteptam ca el sa se schimbe, fie dam vina pe noi pentru ca asa meritam.
Un pas important ar fi sa constientizam furia si gandurile „negative”, distructive, la adresa noastra sau a celuilalt. Adica, a nu te judeca sau a nu-l judeca pe celalalt, a nu-l certa in gand, a nu-l pedepsi.
Poti observa avalansa cu care ele vin si iti iau mintile, schimbarile in corpul tau, respiratia, bataile inimii. Poti observa primul gest sau prima actiune care iti vine sa o faci. Poti sa continui sa actionezi insa constientizeaza, inregistreaza totul.
Apoi da-ti ragaz sa vezi ce este la tine in suflet, pentru ca lumea este o oglinda a sufletului tau. Aceasta oglinda reflecta exact conflictele tale interioare. Rezolvandu-le, lumea ta exterioara se va schimba.
Acelasi lucru putem aplica si atunci cand celalalt are un comportament agresiv, evitant, absent, manipulator, autoritar etc. El ne arata de fapt cum este in sufletul lui. El ne arata suferinta lui.
Cum sa nu iti fie mila atunci? Cum sa il mai pedepsesti si tu?
Cata energie se consuma in interiorul tau gandind negativ la adresa acestei persoane?
De ce sa iti imbolnavesti corpul incarcandu-l cu atata ura, cand poti canaliza aceasta energie catre ceva constructiv atat pentru tine, cat si pentru celalalt?
Te-ai gandit oare de ce rezonezi cu aceste probleme?
Daca fiecare dintre noi si-ar intelege sufletul si si l-ar vindeca, ar fi mai tolerant cu el si cu ceilalti. Practicand compasiunea si iubirea, vei obtine relatii satisfacatoare, o viata mai linistita si sanatoasa.
No comments